Vitamin ve Mineral Yetersizliklerine Bağlı Olarak Gelişen Fiziksel Şikayetler:

essential-vitamin-mineral-complex

Vitamin ve Mineral Yetersizliklerine Bağlı Olarak Gelişen Fiziksel Şikayetler:

  • Kaslarda kramp oluşumu, kalp ritminde atım düzensizliği, yoğun stres gibi bazı özel durumlarda öncelikle magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor,koenzim Q-10 düşüklüğünün yanı sıra sıvı eksikiği de sıklıkla görülür.
  • Kan sayımında görülen düşüklük, yorgunluk, unutkanlık, genel bir isteksizlik hali, enerjik olamama, duygu durum bozukluğu, konsantrasyon güçlüğü, zayıf bağışıklık gibi belirtiler gösterirken, yanı sıra kol, bacak ve ellerde oluşan karıncalanma, yürümede zorluk, uyuşma, halsizlik gibi şikayetlerin de bulunduğu durumlarda öncelikle B6 ve B12 vitamin değerlerine bakılmalı, diğer B grubu vitaminlerin de de eksiklik olabileceği göz ardı edilmeden kapsamlı kan tetkiki istenmelidir.
  • Kan sayımında eritrosit düşüklüğünün olması durumunda yorgunluk hali ve ciltte sarılık görülür. Folik asit vitaminindeki eksiklik hassas dile sebebiyet verebilir. Anemi (kansızlık), depresyon hastalığının belirtilerini taklit ederek bazen yanlış tanı konulmasına sebep olur. Fiziksel ve ruhsal yorgunluk, hafıza problemleri, zihin karışıklığı, saç dökülmesi ve üşüme gibi sağlık sorunları anemide sıkça görülür.
  • Kemik yoğunluğundaki azalma, kemik ağrısı, kaslarda güçsüzlük, sık ve çabuk hastalanma, uykusuzluk, yorgunluk, bağırsak şikayetleri olan kişilerde, kalsiyum, magnezyum, fosfor, boron, D vitamini, C vitamini, B12, folik asit, B6 ve diğer B grubu vitaminlerdeki eksiklikler ilk akla gelenler olmalıdır.
  • Saç ve tırnaklarda görülen kırılmaların, güçsüzlüklerin, dökülmelerin büyük bir bölümü biotin, demir ve çinko gibi vitamin ve minerallerin eksikliğinde oluşur.
  • Ağız köşelerinde oluşan çatlaklar, aft ve sıkça görülen ağız ülseri gibi durumlarda demir minerali ve B vitaminlerinin eksik olabileceği unutulmamalıdır.
  • Diş etlerinde görülen kanamaların ve bedenimizde oluşan yaraların iyileşme sürecinde gecikme C vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.
  • Gece görüşündeki zayıflık ve yetersizlik genellikle A vitamini eksikliği belirtisidir.
  • Saçlı derideki kepeklenme aynı zamanda seboreik dermatit (egzama) gibi bir cilt hastalığın olması, çinko minerali, niasin, B2,B6 gibi vitaminlerin eksikliğinden kaynaklanabilir.
  • Saç dökülmesi sorunu olan kişilerin demir, çinko, omega-3 yağ asitleri, niasin, biotin gibi vitamin ve mineral eksiklikleri olabilir. Saç dökülmesinin bir başka türü de erkek tipi saç dökülmesi dediğimiz hem erkekleri hem de kadınları etkileyen, ruhsal bozukluklara yol açabilen ciddi bir sağlık problemidir. Kalıtsal ve hormonal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Uzun süre ilaç kullanımı gerekebilir.
  • Huzursuz bacak sendromu yaşayan kişilerde demir,magnezyum minerali ve D vitamini eksikliği çok sık görülür. Gerekli durumlarda uygun takviyelerin yapılması çok yararlı olabilmektedir.
  • Kabızlık şikayeti olanlarda genellikle kalsiyum yüksekliği, magnezyum eksikliği, yetersiz miktarda sıvı, lif ve posa alımı gibi düzensizlikler mevcuttur. Ayrıca hareketsiz bir yaşam tarzı da bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyen önemli faktörlerden biridir.
  • Gözlerde damar çatlamasına yol açan sebeplerden biri, sıklıkla görülen C vitamini eksikliğidir. C vitamininin damar yapısı üzerinde hem koruyucu hem de kuvvetlendirici etkisi vardır.
  • Baş dönmesi şikayeti olan kişilerde demir minerali, B2 ve B12 vitaminlerinin eksikliği sıkça görülür. Gerekli kan tetkikleri yapılmalıdır.